Vårda dina skor

Ett par snygga skor behövs för att sälja en outfit och vill man inte konstant hålla på att köpa nya skor är det viktigt att man tar hand om dem från första början. När man talar om skovård är det ofta läder, skinn och mockaskor man tänker på då dessa behöver det där lilla extra för att verkligen se snygga ut.

Enkla tips

Man behöver inte på något sätt vara en skoexpert för att kunna hålla sina skor snygga länge. Allt man behöver är några tips och rätt produkter.

  • Knyt alltid upp snören och lossa på spännen innan skorna tas av. Annars sträcker man materialet i onödan och sliter snabbare på det.
  • Använd skoblock i skorna för att hjälpa till att hålla formen och ett skohorn för att skydda bakkappan från onödigt slitage.
  • Variera skor för att ge dem en chans att vila. På detta sätt håller de sig fräscha längre.
  • Putsa upp skorna emellanåt med polish eller skokräm; läder, skinn och och liknande material behöver näring för att hålla sig vackra. Grova skor, kängor och stövlar i skinn bör dock smörjas med läderfett.
  • På skor av skinn, mocka eller nubuck är det rekommenderat att använda impregneringsspray. Detta hjälper deras förmåga att skydda sig från vatten och smuts. Detta ska dock inte göras på skor av konstläder eller skinn med en syntetisk beläggning. Fråga på en skobutik om du känner dig osäker.
  • På klackskor är det även viktigt att man byter ut klacken innan stiftlappen längst ned innan den slitits ned helt.Tänk även på att smala klackar överlever längst om man använder dem huvudsakligen på släta och hårda underlag.

Håller man sig bara till dessa råd och följer anvisningarna på vårdande produkter kommer man kunna behålla sina skor i riktigt fint skick betydligt längre.